Nazofaringeal Swab Numune Alma Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

- 2021-08-16-

Ne zaman Nazofaringeal Swab Numune Alma toplama için kullanıldığında denek başını geriye eğmelidir. Nazofarenks Swabının Numune Alınması burun delikleri yönünde değil, yüze dik olarak yapılır ve ortak burun yolundan girer. Numune Alma Nazofaringeal Swab, burun boşluğunun alt duvarına yakın bir yere mümkün olduğunca aşağı bastırılmalıdır. Nazofarenkse girdikten sonra bariz bir "duvar hissi" oluştuğunda yavaşça döndürülerek dikey olarak dışarı çıkarılmalıdır.

Toplama sırasında direnç varsa veya test edilen kişi bariz bir ağrı hissederse, şiddetli bir şekilde girmeyin, Nazofarengeal Swap'ı hafifçe geriye doğru alın. Bu arada, girmeye çalışmadan önce Açıyı sagittal düzlemde hafifçe ayarlayın.

Ne zaman Nazofaringeal Swab Numune Alma toplama kullanılır, operatör test edilen kişinin yanında ve arkasında doğrudan ağzına bakmadan durabilir, temel olarak faringeal refleks yoktur, tolerans iyidir ve maruz kalma riski nispeten düşüktür. Numune alımından sonra bireysel deneklerde hapşırma refleksi ortaya çıkabilir ve bu refleks hemen bir dirsek veya mendille kapatılmalıdır. Az sayıda denek numune alma sonrasında bir miktar burun kanaması geçirebilir ve bu genellikle kendi kendine durdurulabilir. Gerekirse epinefrinli pamuklu çubuk kullanılarak kanama bölgesi hafifçe küçültülebilir. Ne zaman Nazofaringeal Swab Numune Alma toplama amaçlı kullanıldığında, daha yeterli miktarda örnek alabilmek için nazofarinkste daha uzun süre kalabilir.

Çalışmalar, nazal sürüntülerin pozitif oranının faringeal sürüntülere göre daha yüksek olduğunu, yani viral nükleik asit tespitine duyarlı nazal sürüntülerin örnekleme verimliliğinin faringeal sürüntülere göre daha yüksek olduğunu göstermiştir. Klinik uygulamada viral nükleik asit testi için nazal sürüntülere öncelik verilmelidir. Bu, atlanan teşhisleri azaltır ve sağlık çalışanlarının virüse maruz kalma olasılığını azaltır.